Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Thursday, August 13, 2009

Iktibar....

Hari ini agak sibuk. Pagi-pagi lagi sibuk dengan Carens yang meragam semalam. Pomen datang ke rumah. Terima kasih kepada Bujal yang hantar pomennya untuk tukarkan bateri Carens tu. Lepas 'tu terus ke Pusat Perubatan Universiti Malaya, menunaikan jemputan ceramah tentang Sistem Pentadbiran Negara kepada peserta kursus induksi PPUM. Semasa bertolak pulang, dapat SMS daripada Ustazah Asni (yang selalu muncul dalam Wanita Hari Ini dan Al-Kulliyah 'tu) menyatakan Ustaz Asri Rabbani meninggal dunia... Inna lillahi wa innaa ilaihi raaji'un...

Jauh di lubuk hati, saya jadi terkedu... Saya tidak sempat berkenalan rapat dengan Allahyarham.. hanya sempat bersua muka dan bersalam dengan beliau... rasanya kali terakhir, ketika Allahyarham membuat persembahan dengan penyanyi Amy Search semasa perasmian Bulan Dakwah di PICC tempohari.. Apa yang menyentuh hati saya, jika dibandingkan umur, umur Allahyarham hanya setahun lebih tua daripada saya.. dan bila dimaklumkan asbabnya ialah sakit jantung.. terkenang kepada Almarhum ayahanda saya..

Janji Allah, tiada siapa yang mampu menahannya. Bak kata lagu Allahyarham,
'pergi tak kembali' lagi... yang ada hanya menanti di sana.. itulah yang pasti. Hari ini, kita hadiahkan bacaan Fatihah kepada Ust Asri... satu hari nanti.. pasti dan pasti dan pasti... orang pula yang hadiahkan Fatihah kepada kita (itu pun jika ada yang sudi)... Alangkah bagusnya, jika kita tahu... bila 'kan tiba ajal kita.. malangnya, semuanya itu adalah rahsia daripada rahsia Allah.. Allah mengingatkan:

"Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat dan Dialah jua Yang Menurunkan hujan dan Yang Mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung) dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (samada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya." (Luqman 31: 34)

Walaupun Ramadhan sudah di depan mata, tidak semestinya kita sempat bertemu dengannya. Lihat sahaja Ust Asri.. tinggal lebih kurang 7 hari sahaja lagi.. namun janji Allah menemuinya terlebih dahulu... Lalu, bagaimana kita?

Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat, sejak Rejab lagi, mereka sudah pun memohon merayu Allah, "Ya Allah, limpahkanlah keberkahan-Mu kepada kami di dalam Rejab dan Sya'ban, dan sampaikanlah kami kepada Ramadhan!" (HR Al-Bazzar, Al-Baihaqi, Abu Nuaim dan Ibnu Sunni)

Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat paling faham, apa itu sebenarnya nilai dapat bertemu dengan Ramadhan. Lalu mereka bersungguh-sungguh memohonnya dan membuat persiapan menyambutnya. Lalu, bagaimana kita?

Al-Fatihah buat saudara Allahyarham Ustaz Asri Rabbani....
Blog Widget by LinkWithin