Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Sunday, September 5, 2010

Majalah SOLUSI Bil. 23: Keistimewaan Malam Raya

Alhamdulillah, Majalah SOLUSI sudah berada di pasaran. Kali ini, artikel saya menulis tentang satu perkara yang sering kita lupakan, iaitu Malam Raya ataupun dikenali di sisi Allah s.w.t. sebagai Lailatul-Jaaizah (Malam Pengurniaan). Malam raya adalah satu malam yang tidak kurang hebatnya. Baik dari segi kemuliaan mahupun kelebihannya. Jika untuk mendapatkan Lailatul-Qadar, kita terpaksa meneka-neka dan mencari-cari bilakah tarikhnya, tetapi untuk Lailatul-Jaaizah, suatu malam yang sudah pasti masanya; tiba-tiba kita abaikan dan lupakan. Sungguh ini semua merupakan satu kerugian kepada kita. Semoga artikel ini ada manfaatnya kepada kita.

Masa terus berlalu. Tetamu Ramadhan al-Mubarak kini sudah berada di penghujung kunjungannya. Ada hati yang mula menangis. Tetamu yang mulia ini pasti akan pergi dan pasti akan berulang lagi. Namun begitu, siapa yang tahu, adakah kita berkesempatan lagi untuk bertemu dengan bulan yang agung ini?

Apa yang sudah berlalu, tidak dapat lagi kita ulangi. Hari-hari Ramadhan yang telah pergi, tetap akan meninggalkan kita. Apa yang mampu kita lakukan hanyalah doa dan istighfar. Berdoa agar segala yang telah kita lakukan, benar-benar diterima oleh Allah s.w.t. Beristighfar kerana pasti sepanjang hari-hari yang telah kita lalui itu, terdapat pelbagai kelemahan dan kekhilafan yang telah kita lakukan.

Bagaimanapun, berakhirnya Ramadhan dengan munculnya anak bulan 1 Syawal bukanlah penamat segala kebaikan dan limpahan rahmat Allah s.w.t. Sebaliknya, malam hari raya tersebut merupakan satu malam yang mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.
Alangkah ruginya, jika setelah sepanjang Ramadhan kita bersungguh-sungguh melakukan amal ibadah dan segala kebajikan; tiba-tiba pada malam yang penuh barakah ini, kita dilekakan dengan kesibukan persiapan hari raya.

Kita boleh bergembira mensyukuri nikmat dapat menyempurnakan Ramadhan tahun ini, tetapi kegembiraan kita janganlah sampai menyebabkan kita kerugian daripada mendapat keuntungan yang amat besar. Kita boleh dan digalakkan bergembira, tetapi bukan dengan kesibukan dan program yang melalaikan kita daripada menyebut dan membesarkan Allah s.w.t.

Jika semasa bulan Ramadhan, kita ditawarkan dengan satu malam yang amat hebat iaitu Lalilatul-Qadr, maka di dalam bulan Syawal, kita ditawarkan pula dengan satu malam yang tidak kurang hebatnya, iaitu malam 1 Syawal.

Hadrat Syaikhul-Hadith as-Syaikh Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi, pengarang kitab Ajaazul-Masaalik, menukilkan di dalam kitabnya Fahilat Ramadhan, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang berjaga di kedua-dua malam hari raya (dengan sibuk dalam keadaan beribadah) dengan niat untuk mendapatkan ganjaran Allah, hatinya akan hidup pada hari di mana hati-hati yang lain akan mati.”

Di dalam kitab Kasyful-Ummah, dengan rujukan kepada Imam as-Syafi’ie rah.a., bahawa terdapat lima malam yang doa-doa akan dikabulkan padanya: malam Jumaat, kedua-dua malam hari raya, malam permulaan Rejab dan malam Nisfu Sya’ban.

Sebelum malam hari raya tersebut, kita janganlah pula melupakan malam terakhir Ramadhan. Abu Hurairah r.a. berkata, telah bersabda Rasulullah s.a.w. “…dan diampunkan bagi mereka (umat Muhammad s.aw.) pada malam terakhir Ramadhan; lalu seorang bertanya, “Wahai Rasulullah s.a.w. adakah malam itu ialah Lailatul-Qadr?”, jawab Rasulullah s.a.w, “Tidak! Tetapi seorang pekerja akan diberikan upah setelah dia menyelesaikan pekerjaannya.!” (HR Ahamd, al-bazzar dan Abus-Syaikh Ibnu Hibban)

Bersumber daripada Ibnu Abbas r.a., di dalam sebuah hadis yang panjang, beliau menyatakan bahawa beliau mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, antaranya: “…Apabila tiba malam hari raya Aidil-Fitri, dinamakan malam itu dengan panggilan Lailatul-Jaaizah (Malam Pengurniaan). Apabila pagi hari raya menjelang, Allah Azza Wa Jalla mengutuskan para malaikat ke setiap tempat. Lalu mereka turun ke bumi dan berdiri di muka-muka lorong dan jalan. Mereka akan menyeru dengan suara yang akan didengari oleh semua yang diciptakan Allah Azza Wa Jalla kecuali jin dan manusia. Mereka berkata, “Wahai umat Muhammad! Keluarlah kamu kepada Tuhan yang Maha Pemurah yang memberikan kurniaan dan memaafkan dosa-dosa besar.” Apabila mereka tiba di tempat solat raya mereka, Allah Azza Wa Jalla berkata kepada para malaikat, “Apakah balasan bagi seorang pekerja yang telah melaksanakan kerjanya?” Baginda bersabda, “Para malaikat akan menjawab, “Wahai Tuhan kamid an Pemilik kami, blasannya ialah disempurnakan ganjarannya.” Lalu Allah berfirman, “Maka Aku jadikan kamu sebagai saksi. Wahai malaikat-Ku! Sesungguhnya Aku telah jadikan kepada mereka kerana berpuasa mereka di bulan Ramadhan dan berdirinya mereka (beribadat dalam tarawih), balasannya ialah keredhaan-Ku dan keampunan-Ku!” Allah s.w.t. berkata lagi, “Wahai hamba-hambaKu, pohonlah kepada Ku. Demi kemuliaanKu dan kehebatanKu, tidaklah kamu memohon sesuatu apa pun daripada Ku pada hari ini, di dalam perhimpunan ini, samada untuk kepentingan akhiratmu, kecuali Aku akan emnunaikannya, dan tidak juga untuk kepentingan duniamu kecuali Aku akan memandang untuk kebaikanmu. Demi kemulianKu, Aku akan tutup keaoban-keaiban kamu selama mana engkau mengambil berat terhadapKu. Demi kemuliaanKu dan kehebatanKu, tidaklah Aku akan menghina kamu dan tidak juga Aku memalukan kamu dalam kalangan orang-orang yang berdosa (dan juga orang-orang kafir). Kembalilah kamu dalam keadaan kamu telah diampunkan. Sesungguhnya kamu telah meredhakan Daku dan Aku juga telah meredhakan kamu.” Para Malaikat pun bergembira dan bersuka ria dengan apa yang Allah telah berikan pada umat ini apabila mereka telah selesai dari puasa pada bulan Ramadhan.”

(HR Abus-Syaikh Ibnu Hibban dan al-Baihaqi. Menyebut al-Qari di dalam al-Mirqaah beberapa jalan periwayatan hadis ini lalu berkata: Pelbagainya jalan-jalan periwayatan hadis ini menunjukkan bagi riwayat ada asalnya.)

Syawal akan menyusuli pemergian Ramadhan. Sambutlah Syawal ini dengan kegembiraan sejati. Sebagaimana gembira dan bersukarianya para malaikat di atas kurniaan Allah yang melimpah ruah ke atas kita! Janganlah pula kegembiraan kita membuatkan kita alpa, betapa besar dan mulianya fadhilat malam hari raya, dan betapa terbuka luasnya rahmat Allah pada kala kita berhimpun untuk solat hari raya.

Semoga Aidil Fitri kali ini, Aidil Fitri yang menyebabkan para malaikat semakin mencemburui kita!
Blog Widget by LinkWithin