Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Saturday, October 10, 2009

Coretan dari Kuching, Sarawak...

Alhamdulillah, Seminar Pelaksanaan Wakaf Negeri di Sarawak telah berakhir. Saya dapat menyaksikan, betapa berkobar-kobar warga seminar untuk menjayakan misi menjadikan institusi wakaf di Sarawak ini sebagai satu sarana penting dan bermakna bagi meningkatkan sosio-ekonomi umat Islam. Pengalaman setua dan sekukuh institusi wakaf oleh Universiti Al-Azhar, dan kejayaan sekreatif Warees Investments Pte. Ltd, Singapura dan Johor Corporation telah benar-benar diambil iktibar bagi membangunkan pula institusi wakaf yang gah di Sarawak Bumi Kenyalang. Semoga ini semua akan beroleh bantuan dan taufik daripada Allah bagi menjayakannya.

Sambil berehat di Grand Margherita Hotel petang ini, saya teringat satu group yang saya telah lancarkan di Facebook. Saya sebenarnya sedang berehat, sambil menunggu kawan saya Ust Suharman Edward untuk keliling-keliling bandaraya Kuching ini. Flight pulang saya seawal jam 6.00 pagi esok. Jadi petang ini, hajatnya ingin mencari sedikit pesanan seperti kuih cincin dan ikan terubuk masin. Syukur, di samping berseminar, malam tadi saya dijemput untuk menyampaikan kuliah maghrib di Masjid Taman Samarindah. Ust Wan Arifin As-Saqaf yang menguruskan jemputannya. Dapat saya bersilaturahim dengan jemaah masjid. Malam ini pula, Ust Suharman minta saya sampaikan ceramah di surau tempat tinggalnya. Semoga Allah mudahkan, dan dapat saya bersilaturahim ke kampung Ust Suharman pula.

Berbalik kepada group Masjid Itu Hidupku di Facebook, alhamdulillah, sehingga jam 3.30 petang ini, warga Facebook yang sudi menjadi ahli group MIH ini telah mencecah 746 orang. Terima kasih atas kesudian menjadi ahli goup, semoga kesudian ini juga melambangkan kesudian empunya diri, dengan kepentingan masjid sebagai paksi kehidupan kita sebagai umat Islam.

Saya sangat berharap, group ini mampu mencapai jumlah keahlian seramai 1,000 orang dalam sedikit masa lagi. Dan seterusnya dapat mencecah 10,000 orang menjelang 2010 nanti.

Allahumma aamin!

Wednesday, October 7, 2009

Tuesday, October 6, 2009

Gempa di Padang...

Petang tadi saya dapat satu SMS daripada seorang sahabat, berbunyi, “Sahabat2, kejadian gempa di Padang jam 17:16 lihatlah QS 17:16, susulan di Padang jam 17:58 buka QS 17:58. Trjadi pada tgl/bln 30:9 lihat QS 30:9. Gempa di Jambi jam 8:52 lihat QS 8:52 Renungkanlah… smoga kta trmsuk org2 yg dpt mngambil hikmah + pelajaran. –Fadi”

Bila saya menerima SMS ini, saya sangat teruja. Bagaimana pun , saya meminta sahabat saya double check berkenaan waktu-waktu gempa yang dinyatakan. Ini bagi memastikan kesahihan fakta. Ayat-ayat Al-Quran yang dinyatakan, tentulah kita tidak meraguinya; tetapi waktu-waktu jam dan minit yang dinyatakan perlu disahihkan. Akhirnya saya menerima SMS seterusnya.

“I’ve recheck d time thru media, semua ikut waktu Jakarta, cuma gempa susulan di Padang, ada yang kata 17:38 instead of 17:58, ayat 38 mengenai kebencian Allah terhadap dosa manusia.”

SMS seterusnya, “Upps sumber dari: department energy dan sumber daya mineral republic Indonesia badan geologi. B-)”

Jutaan terima kasih atas kesudian sahabat saya ini yang begitu amanah dengan SMS yang disebarkannya.

Tanpa ingin memberi komentar yang panjang lebar, saya perturunkan nukilan ayat-ayat Al-Quran yang dirujuk oleh SMS sahabat saya itu:

“dan apabila sampai tempoh Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, Kami perintahkan (lebih dahulu) orang-orang Yang melampau Dengan kemewahan di antara mereka (supaya taat), lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya; maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu Kami menghancurkannya sehancur-hancurnya.” (Al-Israa 17:16)

“dan tiada sesebuah negeri pun melainkan Kami akan membinasakannya sebelum hari kiamat, atau Kami menyeksa penduduknya Dengan azab seksa Yang berat; Yang demikian itu adalah tertulis di Dalam Kitab (Lauh Mahfuz).” (Al-Israa 17:58)

“tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, serta memerhatikan Bagaimana kesudahan orang-orang Yang terdahulu dari mereka? orang-orang itu lebih kuat daripada mereka sendiri, dan orang-orang itu telah meneroka bumi serta memakmurkannya lebih daripada kemakmuran Yang dilakukan oleh mereka, dan orang-orang itu juga telah didatangi oleh Rasul-rasulNya Dengan membawa keterangan-keterangan Yang jelas nyata (lalu mereka mendustakannya dan kesudahannya mereka dibinasakan). Dengan Yang demikian, maka Allah tidak sekali-kali menganiaya mereka, tetapi merekalah Yang menganiaya diri sendiri.” (Ar-Ruum 30:9)
“(Keadaan orang-orang kafir itu) samalah seperti keadaan Firaun dan kaumnya serta orang-orang Yang terdahulu dari mereka. mereka kufur ingkar akan ayat-ayat Allah, lalu Allah menyeksa mereka Dengan sebab dosa-dosa mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha berat seksaNya.” (Al-Anfaal 8: 52)
"tiap-tiap satu perintah itu, menyalahinya adalah kejahatan Yang dibenci di sisi Tuhanmu.” (Al-Israa 17:38)
Oh Allah, ampunilah segala dosa-dosa kami.. Kasihanilah kami.. Janganlah Kau rotan kami.. Berlemah-lembutlah dengan kami! Oh Allah.. Ku adukan segala duka cita ku ini kepada-Mu!

Wajah-wajah yang dekat di hati...

Tadi teringat gambar-gambar yang diambil semasa balik berhari raya tempoh hari. Sengaja saya abadikan di blog ini. Wajah-wajah yang dirakamkan ini, adalah insan-insan yang amat dekat di hati saya. Sungguhpun begitu, saya cuba untuk memenuhi kehendak Allah SWT, yang telah mengingatkan, melalui firman-Nya:

"Katakanlah (Wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda Yang kamu usahakan, dan perniagaan Yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal Yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara Yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka)." (At-Taubah 9: 24)

Allah tidak melarang kita mencintai ibu bapa, anak isteri, handai taulan, emas perak, harta benda, sawah ladang, kampung halaman, kedai pejabat dan rumah tangga kita; tapi apa yang Allah tuntut ialah agar meletakkan semua itu kena pada susunannya. Hirarkinya kena betul dan tepat. 3 perkara mesti mengatasi yang 8. Allah, Rasul dan usaha Agama mestilah mengatasi senarai yang lapan itu. Itu sahaja. Bukan menafikan, hanya meletakkan pada tempatnya yang betul."Oh Allah.. Kau lebih mengetahui akan hati ini..."
Blog Widget by LinkWithin