Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Tuesday, October 6, 2009

Wajah-wajah yang dekat di hati...

Tadi teringat gambar-gambar yang diambil semasa balik berhari raya tempoh hari. Sengaja saya abadikan di blog ini. Wajah-wajah yang dirakamkan ini, adalah insan-insan yang amat dekat di hati saya. Sungguhpun begitu, saya cuba untuk memenuhi kehendak Allah SWT, yang telah mengingatkan, melalui firman-Nya:

"Katakanlah (Wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda Yang kamu usahakan, dan perniagaan Yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal Yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara Yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka)." (At-Taubah 9: 24)

Allah tidak melarang kita mencintai ibu bapa, anak isteri, handai taulan, emas perak, harta benda, sawah ladang, kampung halaman, kedai pejabat dan rumah tangga kita; tapi apa yang Allah tuntut ialah agar meletakkan semua itu kena pada susunannya. Hirarkinya kena betul dan tepat. 3 perkara mesti mengatasi yang 8. Allah, Rasul dan usaha Agama mestilah mengatasi senarai yang lapan itu. Itu sahaja. Bukan menafikan, hanya meletakkan pada tempatnya yang betul."Oh Allah.. Kau lebih mengetahui akan hati ini..."

No comments:

Blog Widget by LinkWithin