Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Saturday, February 6, 2010

Abah.. Setahun yang berlalu...


20 Januari telah berlalu. Bermakna telah setahun Abah meninggalkan alam yang fana ini. Perpisahan yang akan sentiasa dikenang. Sementara hayat ini masih dikandung badan. Setahun yang amat pendek, kerana kadang-kadang diri ini hampir terlupa, yang Abah telah tiada. Abah sentiasa hidup dalam hati kami. Semoga setiap diri anak-anak Abah, akan menjadi sumber kemuliaan Abah di akhirat sana...

Mohon kesudian sidang pembaca, menghadiahkan bacaan surah Al-Fatihah kepada arwah ayahanda saya... Al-Fatihah!

Ini adalah gambar Abah, seminggu sebelum Abah meninggal dunia. Dirakamkan oleh adik saya, Nurul Hakim semasa kunjungan Abah ke Kuala Lumpur.

ARTIKEL SOLUSI BIL. 16: Gelora Iman Kala Usia Muda

Alhamdulillah, artikel saya masih diizinkan Allah SWT untuk dapat dikongsikan melalui Majalah Solusi. Disertakan di bawah ini artikel asal sebagaimana di dalam simpanan saya. Semoga ada manfaatnya.

Membicarakan tentang fadhail a’mal pada hakikatnya ialah berbicara tentang nilai redha Allah Taala terhadap sesuatu amalan atau sesuatu perkara. Melalui kelebihan dan keutamaan serta pahala yang dinyatakan terhadap sesuatu amal itu, akan menggambarkan tahap kesukaan dan keredhaan yang Allah s.w.t. letakkan kepada sesuatu amalan atau perkara. Maka, seseorang muslim yang benar-benar beriman, akan sensitif dengan nilai redha Allah s.w.t. ini. Inilah hakikat iman.

Di dalam satu hadis sahih yang amat masyhur dinyatakan, Rasulullah s.a.w. telah bersabda, “ Tujuh golongan yang akan dilindungi oleh Allah di bawah teduhan rahmatNya, pada hari (kiamat) yang tiada sebarang lindungan melainkan lindungan rahmatNya: pemerintah yang adil; pemuda yang menggunakan masa muda remajanya dalam beribadah kepada Allah; lelaki yang hatinya sentiasa terpaut kepada masjid; dua orang yang berkasih-sayang antara satu sama lain kerana Allah – di mana mereka berkumpul dan berpisah kerana Allah; lelaki yang digoda oleh wanita bangsawan dan jelita, lalu dia berkata, “Sesungguhnya aku takutkan Allah!”; seseorang yang memberi sedekah secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak tahu sedekah yang diberikan oleh tangan kanannya; dan lelaki yang mengingati Allah s.w.t. berseorangan diri sehingga berlinangan airmatanya.” (HR Al-Bukhari, Muslim dan selain daripada keduanya).

Riwayat di atas telah menyenaraikan beberapa golongan manusia yang akan begitu bertuah untuk menerima fadilat yang amat besar, iaitu akan diletakkan di bawah naungan rahmat Allah s.w.t. Ini adalah fadilat yang amat besar kerana pada masa itu, tiada lindungan dan teduhan lain lagi yang boleh diharapkan, melainkan naungan rahmat Allah.

Merenungi senarai tujuh golongan ini, kita dapati Allah s.w.t. telah mengkategorikan secara khusus satu golongan, iaitu golongan remaja dan belia yang telah memenuhkan usia muda mereka dan membesar dalam keadaan beribadah kepada Allah. Betapa tinggi fadilat yang telah dikhususkan kepada mereka.

Tidak syak lagi, hadis ini telah diucapkan oleh Rasulullah s.a.w. di hadapan para Sahabat. Hadis ini telah diriwayat oleh Abu Hurairah, Abu Sa’id Al-Khudri dan beberapa orang Sahabat yang lain. Ini menunjukkan, sabda Rasulullah s.a.w. ini telah dilontarkan di majlis yang umum. Maka di antara kelompok para Sahabat yang pastinya turut mendengar atau diperdengarkan dengan sabdaan ini ialah golongan remaja dan muda mudi para Sahabat.

Fadilat yang amat hebat ini, sudah pasti akan menyemarakkan lagi hangat keimanan yang ada di dalam hati mereka. Fadilat yang semulia ini akhirnya telah membentuk jatidiri mukmin yang hakiki kepada anak-anak Sahabat ini. Sejarah telah mencatatkan, betapa tubuh-tubuh kecil remaja di zaman Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat ini, hakikat iman yang mengalir di dalam diri mereka boleh membuatkan orang dewasa pada zaman kita hari menundukkan muka kerana malu!

At-Tobrani telah meriwayatkan bahawa Abdullah bin Zubair r.a. dan Abdullah bin Ja’far r.a. telah berbai’ah kepada Rasulullah s.a.w. ketika mereka berusia baharu tujuh tahun. Ketika Rasulullah s.a.w. melihat keduanya, baginda tersenyum dan menghulurkan tangan baginda, lalu membai’ah keduanya.

Satu riwayat turut menjelaskan, betapa tinggi tahap pengabdian remaja-remaja Sahabat ini dalam usaha mereka meraih darjat yang tinggi di sisi Allah s.w.t.

Dikeluarkan oleh Ibnu ‘Asakir dari Sa’ad bin Abi Waqqas r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. mengembalikan adikku ‘Umair bin Abi Waqqas kepada ku dari medan pertempuran Badar kerana dia masih kecil.

Lalu ‘Umair pun menangis memohon supaya Rasulullah s.a.w. mengizinkannya keluar berjihad di jalan Allah. Akhirnya Rasulullah s.a.w. telah memberikan keizinan baginda.

(Kata Sa’ad), “Maka aku pun mengikatkan sarung pedangnya kepada tubuhnya. Dia telah menyertai peperangan Badar. Ketika itu dia hanya mempunyai sehelai janggut yang sering aku usap dengan tanganku.”
Di dalam kitab Al-Isobah dinyatakan, sebelum ‘Umair dilarang oleh Rasulullah s.a.w, dia dengan sembunyi-sembunyi telah cuba menyeludup di dalam barisan para Sahabat. Bila Sa’ad melihat keadaan adiknya itu, beliau telah bertanya lalu dijawab oleh ‘Umair r.a.,”Aku takut Rasulullah s.a.w. melihatku, lalu aku akan dihalangi pergi kerana aku masih kecil, sedangkan aku amat cinta untuk keluar berjihad, agar Allah mengurniakan kesyahidan kepada ku.” Ibnu Saad dan Al-Bazzar meriwayatkan bahawa Sa’ad r.a. menyatakan, akhirnya ‘Umair r.a. telah syahid ketika usianya baru sekitar enam belas tahun.

Dapatkah kita selami, apakah sebenarnya yang telah bergelora di dalam hati seorang remaja berusia enam belas tahun bernama ‘Umair bin Abi Waqqas ini?

Benarlah, sekali iman telah menjalar segar di dalam diri seseorang, segala-galanya sedia dikorbankan demi menyempurnakan tuntutan iman.
Blog Widget by LinkWithin