Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Saturday, November 28, 2009

Catatan dari kampung...

24 Ramadhan yang lalu, hari ulang tahun kelahiran saya mengikut kalendar Hijri. 23 November, ulang tahun mengikut hitungan kalendar Masihi. Tahun ini nampaknya ramai juga yang mengucapkan Selamat Ulang Tahun Kelahiran. Terutamanya daripada rakan-rakan Facebook. Ada yang betul-betul kenal, ada yang sekadar kenalan di alam siber. Apa pun, saya amat bersyukur dengan teknologi yang dibukakan oleh Allah kepada manusia hari ini. Bagaikan lapisan kulit bawang, Allah buka satu demi satu ilmu teknologi komputer dan maklumat. Segalanya adalah daripada khazanah Allah.

Walau bagaimana hebatnya pencapaian yang dicapai, kita perlu sedar, Yang Maha Pencipta hanya satu. Segalanya datang dan wujud daripada satu Iradat, iaitu Iradatullah (Iradat Allah). Tidak ada yang mampu terjadi, melainkan hanya dengan kehendak Allah. Apa yang Allah kehendaki terjadi, itu sahaja yang akan terjadi. Apa yang Allah tidak kehendaki, pasti tidak akan terjadi. Dan hanya Allah sahajalah Sang Pencipta, selain daripada Allah, segalanya diciptakan. Yang hanya satu dan satunya yang layak menyandang gelar Al-Khaliq ialah Allah. Selain daripadaNya semuanya adalah makhluk.

Seorang yang mempunyai basirah akan dapat melihat, bahawa segalanya ini adalah ciptaan Allah. Semuanya datang daripada Allah. Walau setinggi mana teknologi yang dikuasai manusia, semuanya tersimpan dalam batas cas-cas elektrik yang bergerak dan bersambung sekitar otak lembik manusia. Itu sahaja. Apa yang Allah bukakan kefahaman dan kemampuan kepada otak manusia, setakat itulah teknologi yang mereka akan capai. Sedangkan Allah, sejak azali telah pun mengetahui akan semua ilmu dan teknologi ini. Allah telah sedia tahu sejak mula akan semua zaman dan teknologi ini. Semuanya datang dan bersumber daripada satu sumber sahaja iaitu Khazanah Allah. Allah ciptakan semuanya agar Dia dikenal dan diketahui oleh sekalian makhluk-Nya.

Allah berfirman, "Allah Yang menciptakan tujuh petala langit dan (ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (berlakunya Yang demikian) supaya kamu mengetahui Bahawa Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan Bahawa Sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmunya akan tiap-tiap sesuatu." (At-Tholaq 65:12)

Saya sangat bersyukur, melalui medium Facebook baru-baru ikatan silaturahim antara saya dan sepupu sebelah ibu saya dapat dieratkan. Oleh kerana saya dan adik-beradik dilahirkan dan dibesarkan di Kelantan, hubungan kami dengan sepupu sebelah Melaka menjadi amat terhad. Namun begitu, alhamdulillah, Allah bukakan hati untuk Azreen buatkan satu group khusus untuk kami sepupu-sepapat sebelah Melaka. Semoga Allah eratkan silaturahim sesama kami dan jadikan silaturahim ini sebagai sumber kemuliaan kami di sisi-Nya.


Aidil Adha masih lagi berlangsung. Hari-hari Tasyriq masih lagi bersama kita. 'Aidil Adha' adalah hari kita sempurnakan semangat pengorbanan demi Allah, Rasul dan agama. Ibadah sembelihan korban, menuntut pengorbanan. Apa yang Allah inginkan, bukan darah dan daging binatang korban itu, namun taqwa yang lahir daripada hati seorang hamba. Hati yang pasrah demi meraih perhatian dan cinta Allah. Taqwa ialah satu sifat yang terbit daripada hati seorang hamba yang amat sensitif dengan suka dan murka Allah. Hati yang berusaha sekuat mungkin untuk menjaga 'hati' Allah dengan penuh taat dan cinta. Inilah taqwa.

Allah berfirman, "Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadanya ialah Taqwa dari kamu. Demikianlah ia memudahkan binatang-binatang itu bagi kamu supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat nikmat petunjukNya. dan sampaikanlah berita gembira (dengan balasan yang sebaik-baiknya) kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalnya." (Al-Hajj 22:37)

Ibadah sembelihan, asasnya pengorbanan. Ibadah haji, penuh dengan pengorbanan. kemuncak pengorbanan ini ialah makrifah. Kata Rasulullah s.a.w. "Haji itu Arafah!" Berwukuf di Arafah adalah kemuncak. Berwukuf ertinya berhenti dan menetap seketika di Arafah. Apa makna Arafah? Arafah berasal dari akar kata, 'arafa - ya'rifu. Maka dari akar kata yang samalah perkataan makrifah! Berwukuf ialah saat seorang hamba dengan penuh pengorbanan dan penafian diri, merenung dan menghayati kebesaran Allah. Merasai kekerdilan diri, dan betapa indahnya hati seorang hamba - yang telah mewakafkan diri, harta dan masa mereka - berhubung (connected) dengan Allah SWT.

Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar... walillahil-hamd!


Semoga taufiq Allah sentiasa bersama kita!

Blog Widget by LinkWithin