Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Tuesday, November 27, 2012

Haji 1433...


Alhamdulillah, Allah dengan Rahman dan Rahim-Nya, telah menjemput saya untuk sekali lagi dapat menunaikan fardhu haji, walaupun sambil-sambil menjalankan tugas. Sebenarnya, saya telah dilantik menjadi Penyelidik Bersekutu untuk Program Penyelidikan Haji Universiti Sains Malaysia. Walau apapun sebabnya, saya lihat ini semua asbab yang Allah gunakan untuk jemput saya sekali lagi ke Tanah Suci.

Berpeluang menunaikan haji kali kedua, memberi saya peluang yang lebih luas untuk menghadami ibadah yang mulia ini. Sudah tentu, tidak ada yang lebih mulia, daripada berada di Dua Tanah Suci Makkah dan Madinah. Betapa bahagianya dapat bersujud di dalam Masjidil-Haram, di hadapan Baitullahil-haram. Betapa bahagianya dapat melantunkan selawat, di sisi maqam kekasih hati kita, Nabi Muhammad s.a.w.

Roh kepada haji, umrah dan ziarah ialah kehadiran hati kita dengan hari Akhirat. Sejauhmana kita menyedari hampirnya kita dengan akhirat, maka semakin berertilah ibadah haji kita. Semakin hati kita bertaut-erat dengan Allah, sejauh itulah kemanisan dan kekhusyukan melaksanakan manasik haji dan umrah akan dikecapi. Betapa kita merasai bahawa seolah-olah kita sedang menziarahi baginda Rasulullah s.a.w. semasa hayat baginda, maka sebanyak itulah kenikmatan berada di Kota Madinah akan mengcahayai hati kita.

Kita dapat lihat, bagaimana semasa menunaikan haji ini, para jemaah kelihatan begitu bersungguh-sungguh menunaikan segala ibadah dengan begitu nikmat. Suasana indahnya beribadah begitu terserlah.Kesungguhan bersolat, bersedekah, berzikir dan berdoa begitu nyata. Saling memberi salam, bertegur-sapa dan berbalas senyuman. Melihat para jemaah berdoa dengan titisan airmata yang tulus, begitu menyentuh jiwa. Namun begitu, terlintas di fikiran saya, adakah agama ini hanya manis diamalkan di bumi Makkah dan Madinah? Adakah untuk seseorang itu dapat mengecapi keasyikan dan kemanisan mengabdikan diri kepada Allah, hanya hak eksklusif di Dua Tanah Suci ini? Bagaimana pula dengan pengamalan agama di tempat lain di atas muka bumi ini?

Bukankah risalah Islam ini di bawa oleh Rasulullah s.a.w. yang diutuskan sebagai rahmat bagi seluruh alam? Dihantar buat manusia dan jin keseluruhannya sehingga ke hari alam ini dikiamatkan?

Blog Widget by LinkWithin