Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Wednesday, May 12, 2010

Tazkirah Diri: Gandaan Pahala Sedekah

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia Allah, kita masih dapat meneruskan hidup di dunia ini, dalam rangka kita membina dan membangunkan kehidupan hakiki lagi abadi di akhirat nanti.

Dalam saya 'duk surf internet, terbaca pula satu artikel di blog kawan saya: http://bahrusshofa.blogspot.com. Saya 'cut and paste' 'je artikel ini. Semoga ada manfaatnya.


Allah asy-Syakur yang dengan kemurahanNya sentiasa memberi balasan yang berganda-ganda bagi setiap amalan hambaNya. Allah SWT juga telah menjadikan berbagai cara dan jalan agar hamba-hambaNya boleh menggandakan saham akhirat mereka. Oleh itu, kita selaku hamba yang dhoif lagi banyak dosa dan taqsir hendaklah sentiasa mencari-cari jalan agar amalan kebajikan kita dapat digandakan ganjarannya di akhirat nanti. Jangan hanya tahu mencari-cari jalan menggandakan saham - saham duniawi tetapi mengabaikan bekalan untuk kehidupan yang kekal abadi di akhirat. Imam as-Sayuthi RHM menjelaskan bahawa sedekah seseorang boleh digandakan ganjarannya seperti berikut:-

Sedekah yang diberi balasan 10 kali ganda - pemberian yang diberikan kepada orang yang sihat tubuh badannya serta tidak berhajat kepada sedekah.

Sedekah yang diberi balasan 90 kali ganda - pemberian yang diberikan kepada orang buta dan orang yang terkena musibah (yakni yang perlukan bantuan).

Sedekah yang diberi balasan 900 kali ganda - pemberian yang diberikan kepada kerabat yang berhajat.

Sedekah yang diberi balasan 100,000 kali ganda - pemberian yang diberikan kepada ibubapa.

Sedekah yang diberi balasan 900,000 kali ganda - pemberian yang diberikan kepada orang alim atau faqih.

Inilah formula untuk menggandakan pahala setiap pemberian kita. Moga dimanfaatkan, jangan hanya pemurah dengan rakan - rakan tetapi kedekut dengan ibubapa sendiri. Hari-hari belanja kawan makan, tetapi ibubapa sendiri seposen haram pun tak merasa titik peluh kita .... Allahu ... Allah.


Dicatat oleh Abu Muhammad

Coretan tinta, mewakili hati si Faqir (2)

Bukit Uhud mengingatkan kita kepada perjuangan agung Ghazwah Uhud. Ghazwah atau Pertempuran di Medan Uhud menjadi iktibar sejarah yang penuh luka buat kita.


Namun, yang lebih perlu kita rasai, ialah getaran gelombang cinta Allah dan Rasul yang bertakhta di dalam hati para pejuangnya. Ada yang pulang, dan ada yang rebah sebagai pejuang. Menjadi syuhada Uhud. Disebalik keberanian dan pengorbanan yang mengharukan perasaan ini, terserlah kelibat-kelibat Sahabiah.

Amar bin Jamuh, seorang sahabat yang tempang kakinya, pada asalnya telah diberikan pengecualian daripada Rasulullah saw daripada menyertai jamaah ke Uhud. Bagaimanapun, apabila pulang ke rumah, isteri Amar telah memberikan kata-kata perangsang dan cabaran, akhirnya beliau telah merayu kepada Rasulullah saw agar diberi kebenaran ke Uhud. Akhirnya, Amar syahid di sana.

Hanzalah yang baru sahaja diakad nikahkan, baru bersatu dengan isterinya; akhirnya terus ke medan Uhud apabila sampai berita keadaan di Uhud semakin meruncing. Siapakah yang rela ditinggalkan pada malam pengantinnya? Seorang wanita yang bergelar isteri. Hanzalah juga telah syahid di Uhud.

Inilah cerita Uhud kepada kita. Cerita cinta. Cinta Agung, seorang hamba kepada Tuhannya. Biar diri dijadikan balu, anak-anak diyatimkan. Di hadapan Cinta Allah dan Rasul, segala beban itu menjadi sangat kecil bagi mereka.

Semoga hati kita turut bergelora dengan getaran Cinta yang sama. Sesuci Cinta warga Uhud.

Monday, May 10, 2010

Coretan tinta, mewakili hati si Faqir (1)


Umrah membawa makna ziarah. Maksud yang penting kepada umrah ini ialah untuk menwujudkan hubungan hati yang jitu dengan syiar-syiar Allah.

Allah berfirman: Sesungguhnya "Safa" dan "Marwah" itu ialah sebahagian daripada Syiar (lambang) agama Allah; maka sesiapa yang menunaikan ibadat Haji ke Baitullah atau mengerjakan Umrah, maka tiadalah menjadi salah dia bersaie (berjalan dengan berulang-alik) di antara keduanya dan sesiapa yang bersukarela mengerjakan perkara kebajikan, maka sesungguhnya Allah memberi balasan pahala, lagi Maha Mengetahui. (Al-baqarah 2: 158)

Firman Allah SWT lagi: Demikianlah (ajaran Allah) dan sesiapa yang menghormati Syiar-syiar agama Allah maka (dialah orang yang bertakwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat takwa hati orang mukmin. (Ibrahim 22: 32)

Madinah adalah bumi yang disucikan dan dimuliakan. Inilah maknanya ‘Al-Haram’. Kemuliaan ini pula kerana hubungannya dengan agama. Hanya agama yang menjadi ukuran mulia hina sesuatu perkara di sisi Allah.

Madinah mulia bukan kerana rerimbun kebun-kebun kurmanya, kerana Makkah tetap mulia, walaupun hanya terdiri daripada lembah –lembah batu dan pasir.

Madinah adalah bumi yang setia menjadi tapak, tegak dan tersebarnya Islam ke seluruh muka alam. Madinah adalah Bandar yang menjadi saksi suka duka, tangis dan tawa Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat, dalam membawa risalah suci Islam ini. Setiap inci tanah dan bukitnya, merakamkan kehidupan suci murni Rasulullah saw dan para Sahabat baginda.

Inilah bumi bertuah, yang akan terus berkhidmat memeluk mesra jasad suci Rasulullah saw di makam baginda. Imam Mula ‘Ali Qari rah.a. menyatakan, tanah yang sedang menampung jasad suci Nabi s.a.w. darjatnya lebih mulia daripada Kaabah.

Memijak bumi suci ini, merasai lembut santun angin Madinah, melihat lambai daun-daun tamar, seolah-olah membawa kita hadir kembali ke Madinah pada zaman Rasulullah s.a.w. Bukankah Rasulullah saw pernah menyatakan, sesiapa yang menziarahi makam ku setelah kewafatan ku, seolah-olah dia menziarahi aku semasa hidupku?

Di sinilah, marilah kita heningkan jiwa kita, biar ruh kita bercahaya, kita hubungan hati nubari kita yang paling tulus dengan keberkatan dan cahaya kerohanian Kota Bercahaya – Madinah al-Munawwarah – ini…. Marilah.. marilah.. biarkan roh kita berselawat pasrah penuh rindu kepada Rasulullah saw… Allahumma solli ‘ala saiyidina Muhammad.. wa ‘alaa aaali saiyidina Muhammad…. (diam.. dan berselawatlah dari hati.. hati yang dihubungkan dengan baginda Rasulullah saw.)

Sesungguhnya, mengingati Rasulullah saw bukanlah sekadar untuk mengambil berkat atau bernostalgia; namun perkara yang jauh lebih besar ialah, untuk kita bina hubungan kerohanian yang amat erat, antara kita dengan baginda saw.

Semoga di hujung-hujung akhir zaman ini... masih ada derap-derap langkah yang akan meneruskan jejak-jejak kasih dan cinta, fikir dan risau baginda Rasulullah s.a.w...


Allahumaj-'alnaa minhum..!
Blog Widget by LinkWithin