Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Saturday, September 3, 2011

Sekiranya kita benar-benar menyayangi keluarga kita...

Betapa gembira kita menyambut Aidil Fitri. Bersama-sama dengan keluarga tercinta serta handai taulan yang dikasihi. Ramai yang sanggup bersusah payah pulang ke kampung asal, demi meraikannya dengan sanak saudara di sana.

Sifat cintakan kaum keluarga dan sahabat handai ini merupakan fitrah kita sebagai seorang insan yang normal. Malah agama telah turut menegaskannya dan menerangkan betapa besar ganjaran menghubungkan kasih sayang dan silaturahim. Dalam masa yang sama, mengecam dan memberikan ancaman kepada mereka yang meremehkan dan memutuskannya.

Sungguhpun demikian, sekiranya kita benar-benar menyayangi keluarga kita maka sudah tentu kita mahu agar setiap individu di dalam keluarga kita akan selamat daripada tangkapan neraka Allah dan dimasukkan ke dalam syurga. Malah jika boleh, kita tentu amat berbahagia jika seluruh keluarga kita dapat bersatu dan bersama-sama berada di dalam syurga yang sama. Sama-sama menikmati keredhaan dan limpah kurnia nikmat yang tidak terbatas daripada Allah SWT.

Allah SWT berfirman di dalam surah az-Zumar ayat ke-73 dan 74 (mafhumnya):
“Dan orang-orang yang bertakwa kepada Tuhan mereka akan dibawa ke Syurga secara berombong-rombongan, sehingga apabila mereka sampai ke Syurga yang pintu-pintunya sedia terbuka dan penjaga-penjaganya mengalu-alukan mereka dengan kata-kata: Salam sejahtera kepada kamu, berbahagialah kamu, maka silalah masuk ke dalam Syurga ini dengan keadaan tinggal kekal di dalamnya (mereka pun masuk)."

Imam at-Tobari menyatakan ayat ini menggambarkan bahawa orang yang beriman itu akan masuk ke dalam syurga secara berkumpulan. Dapat kita faham di sini, sebagai seorang mukmin yang sejati, kita bukanlah hanya berusaha untuk memasuki syurga seorang diri bahkan hati kita hanya akan tenang dan redha apabila kita dapat ajak seramai yang mungkin untuk memasuki syurga Allah.

Jika demikian, sudah tentu yang berada dalam senarai teratas insan yang akan diusahakan untuk diajak kepada redha Allah dan syurga-Nya, ialah ahli keluarga kita sendiri. Apatah lagi bagi seorang lelaki yang menjadi ketua bagi sesuatu keluarga. Malah Allah SWT mempunyai satu perintah yang khas untuk ketua-ketua keluarga ini. Ini ditegaskan oleh Allah SWT melalui firman-Nya:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا
“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka…” (Surah at-Tahrim 66: 6)

Imam al-Alusi menyatakan dalam kitab tafsir Ruhul-Ma’ani beliau, pemeliharaan diri sendiri daripada neraka itu ialah dengan meninggalkan maksiat dan melaksanakan ketaatan; manakala pemeliharaan ahli keluarga pula ialah dengan membawa mereka kepada perkara tadi melalui nasihat dan ta”dib (pendidikan).

Telah diriwayatkan bahawa Saiyidina ‘Umar telah bertanya semasa turunnya ayat ini, “Ya Rasulullah! Kami faham tentang memelihara diri kami (dari Neraka) tetapi bagaimana maksudnya dengan ahli keluarga kami?”

Jawab Rasulullah s.a.w., “Kamu menegah mereka dengan apa yang Allah tegah kamu daripadanya, dan kamu menyuruh mereka dengan apa yang Allah perintahkan kamu dengannya; maka itulah pemeliharaan antara mereka dengan Neraka.”

Manakala al-Hakim pula telah mengeluarkan satu riwayat dan telah mensahihkannya atas syarat Syaikhani, daripada Saiyidina Ali r.a. dalam menafsirkan ayat keenam surah at-Tahrim tersebut, kata beliau, “Ajarilah diri kamu dan ahli keluarga kamu akan kebaikan.” Imam at-Tobari menukilkan di dalam tafsirnya dengan lafaz, “Ajarlah mereka dan peradabkanlah mereka.”

Lalu, apakah wahana agar proses ta’lim (mengajar), menasihati dan ta^dib (memberikan didikan adab) ini dapat dilakukan dengan penuh kasih sayang, berhikmah dan bersistematik? Lihatlah firman Allah SWT ini yang menggambarkan suasana dan rutin rumah Rasulullah s.a.w. khususnya dan para Sahabat umumnya:
وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَى فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ وَالْحِكْمَةِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ لَطِيفًا خَبِيرًا
“Dan ingatlah (serta amalkanlah wahai para ummul-mukiminin) apa yang dibaca di rumah kamu dari ayat-ayat Allah (Al-Quran) dan hikmah pengetahuan (hadis-hadis Rasulullah). Sesungguhnya Allah Maha Halus tadbirNya, lagi Maha Mendalam pengetahuanNya.” (Surah al-Ahzab 33: 34)

Sungguh, setiap rumah Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat telah dihidupkan dengan majlis ta’lim harian ini. Maka adalah amat penting untuk zaman yang penuh huru-hara keimanan ini, kita sinari rumah kita dengan majlis-majlis ta’lim harian. Para ketua keluarga perlulah memainkan peranan untuk menghidupkan majlis-majlis ta’lim rumah ini di rumah-rumah mereka.

Kepada pembaca yang memerlukan panduan bagaimana majlis ini boleh dihidupkan di rumah-rumah kita, sila hubungi saya. Insya Allah, kita saling membantu bagi menjadikan rumah kita juga bernuansakan suasana rumah Rasulullah s.a.w. dan para Sahabat!

Nota: Artikel ini telah disiarkan di kolum bulanan saya dalam Majalah Solusi Bil. 35

Tuesday, August 30, 2011

Kerdil diri ku terima nikmat ini...

Alhamdulillah… Allah masih izinkan untuk dapat menyempurnakan Ramadhan buat sekian kalinya. Mungkin kualitinya tidaklah sempurna sangat, namun yang ada hanyalah harapan, agar Allah Taala berlemah lembut dengan segala kekurangan tersebut.

Sebenarnya, Ramadhan kali ini amat bermakna sekali. Betapa banyak nikmat-nikmat yang telah Allah SWT ihsankan dan kurniakan. Beberapa hari sebelum Ramadhan, Sdr Bilal telah menghantar kepada saya satu kitab yang saya telah cari sejak tahun 2005 lagi. Semasa saya berpeluang ke New Delhi dan Lucknow, saya cuba cari di Nadwatul-Ulamak. Nampaknya belum rezeki lagi. Melalui Fadhilah al-Musnid al-Ustaz Mohd Syamsul al-Muqri’, saya cuba buat pesanan daripada Mesir. Allah hanya rezekikan saya pada masa itu kitab-kitab tafsir. Semasa saya ke Makkah, saya cuba juga cari di toko kitab di sana, juga tidak ada. Tiba-tiba Allah SWT membuka laluannya bila saya bertemu dengan Sdr Bilal, yang merupakan murid al-Fadhil Ustaz Asmadi (UKM). Akhirnya dengan ihsan Allah, saya dapat memiliki kitab al-Abwab wa at-Tarajim li-Sohihi al-Bukhari karangan Fadhilatusy-Syaikh al-‘Allamah al-Muhaddith Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi rah.a., Syaikhul-Hadith di Jami’ah Mazahirul-‘Ulum, Saharanpur, India.

Hadrat Syaikhul-Hadith juga adalah pengarang yang sama untuk buku Fadhail-A’mal. Walaupun kitab Fadhail-A’mal ini telah diterima dengan meluas di dunia Islam, namun ada juga segelintir umat yang memandang rendah terhadap kitab ini. Kitab ini dituduh sebagai mengandungi hadith-hadith yang maudhuk. Sebenarnya, kitab Fadhail-A’mal ini dikarang oleh Hadrat Syaikhul-Hadith untuk golongan ‘awamun-naas (orang awam). Disebabkan itu bahasan dari sudut ilmu hadithnya disampaikan dengan ringkas. Fadhail-A’mal bukanlah ukuran sebenar jika kita ingin menilai kemampuan Hadrat Syaikhul-Hadith di dalam bidang ilmiah.

Selain kitab Aujazul-Masaalik yang merupakan syarah kepada Muwattaa’ Imam Malik, maka kitab Al-Abwab wa At-Tarajim li Sohihi al-Bukhari ini adalah satu kitab yang begitu bernilai. Kitab ini adalah syarah kepada bab-bab yang menjadi tajuk di dalam Sahih Bukhari. Menentukan bab dan tajuk dalam kitab yang menghimpunkan hadith-hadith merupakan satu disiplin ilmu yang tersendiri, dikenali dalam kalangan ulama hadith sebagai ‘al-abwab wa al-tarajim’ (topik-topik dan penjelasan-penjelasan). Para ulama mengatakan: fiqhul-Bukhari fi tarajimihi (Fiqh Imam al-Bukhari terdapat dalam tajuk-tajuk yang diletakkannya).

Alhamdulillah, rezeki pada Ramadhan tahun ini, Allah dengan ihsanNya yang melaut luas, telah mudahkan untuk akhirnya dapat juga saya memiliki kitab ini.

Di antara nikmat Allah yang besar bagi diri saya untuk bulan Ramadhan ini ialah apabila menerima pula ijazah dan sanad untuk 40 hadith daripada 40 ulama yang diberikan oleh al-Musnid al-Ustaz Mohd Syamsul al-Muqri’. Dengan penuh rasa kerdil-diri, saya sanggupkan juga untuk menerima sanad ini. Semoga dengan berkat tawajuh Fadhilatul-Ustaz, penerimaan ijazat dan sanad ini membawa manfaat yang besar kepada saya yang faqir ini, jua buat umat keseluruhannya.

Seterusnya, antara kurniaan nikmat Allah Taala kepada saya pada bulan Ramadhan tahun ini ialah apabila dapat meng’attach’kan diri saya dengan jamaah dan rombongan yang bergerak di perkampungan orang asli dalam bulan Ramadhan ini. Ada 15 jamaah yang telah mula bergerak daripada 1 Ramadhan sehinggalah 1 Syawal atau lebih. Mereka telah mengorbankan keseronokan berpuasa dan berhariraya dengan kaum keluarga, demi untuk meninggikan Kalimah Allah. Semoga susah payah mereka berusaha di jalan Allah akan diterima untuk menjadi asbab hidayah untuk seluruh alam dan asbab kemuliaan mereka di sisi Allah Azza Wa Jalla. Saya sempat bersama dengan jamaah yang berusaha di kawasan Endau-Rompin dan Keluang. Kemudian ke Rahang bagi bertemu dengan jamaah yang berusaha di Negeri Sembilan dan Melaka. Seterusnya bergerak ke Dengkil, Sepang. Singgah iktikaf di Masjid Jamek Bandar Baru Sri Petaling sebelum meneruskan untuk menjengah jamaah yang berusaha di Tasik Banding, Grik. Alhamdulillah…

Akhirnya, pada penghujung Ramadhan kali ini, yakni pada pagi 29 Ramadhan, saya mendapat panggilan telefon daripada Tabung Haji Putrajaya memaklumkan bahawa saya terpilih untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini. Allahu akbar! Sungguh besar kurniaan dan ihsan ini ya Allah! Meskipun keperluan belum begitu mencukupi, tetapi hati ini membulatkan tawajuh dan tawakal ku padaMu ya Allah!

Ya Allah… untuk hamba Mu yang faqir lagi muznib ini, segala kurniaan Mu ini terlalu mahal dan berharga. Walaupun kadang-kadang diri ini terasa malu, namun nikmatMu ini sangat-sangat ku syukuri. Ya Allah, hanya sanya Engkaulah yang kami sembah dan kami sujud; maka hanya kepada Mu-lah kami pasrah dan menyerah! Maka Oh Allah, berlemah lembutlah dengan diri kami….
Blog Widget by LinkWithin