Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com


Tuesday, June 9, 2009

Sesungguhnya... ini adalah kematian yang amat dicemburui!

12 jemaah ditembak mati ketika imam baca al-Fatihah pada rakaat kedua solat Isyak

NARATHIWAT (Selatan Thailand): "Ketika itu saya hanya terfikir saat kematian dan tidak mampu berpaling melihat siapa menembak kami," kata Nasir Ibrahim, salah seorang jemaah yang terselamat dalam serangan ketika solat Isyak di Masjid al-Furqan, Kampung Air Tempayan, dekat sini malam kelmarin.

Nasir, 42, yang juga penghulu kampung itu berkata, imam Wan Abdullah Wan Latif, 62, sedang membaca surah al-Fatihah pada rakaat kedua apabila mereka diserang dua lelaki bersenjatakan raifel kira-kira jam 9 malam waktu Malaysia itu.

Dua penyerang itu, yang berpakaian serba hitam, masing-masing berada di pintu utama dan sebelah kanan masjid berkenaan, melepaskan tembakan dari jarak kurang tiga meter ke arah jemaah, menyebabkan kebanyakan mangsa mati akibat terkena tembakan di kepala dan tubuh badan masing-masing.

Serangan kejam itu, yang dianggap paling buruk di selatan Thailand, menyebabkan 10 jemaah termasuk Wan Abdullah mati serta-merta, manakala dua lagi jemaah meninggal dunia ketika dalam rawatan kecemasan di Hospital Narathiwat.

Sebelas lagi mangsa cedera parah dan dirawat di hospital itu. Hanya Nasir dan seorang lagi jemaah terselamat dalam serangan itu, tetapi terpaksa dirawat di Klinik Cho Airong dekat sini, ekoran trauma dan serangan jantung kerana terkejut.

Nasir berkata, tembakan bertalu-talu dari dari arah belakang dan tepi berlaku hampir 10 minit, menyebabkan ramai jemaah tumbang.

"Saya yang berada di hujung saf di sebelah kanan, turut merebahkan badan. Ketika kelam-kabut itu, saya merangkak di celah jemaah yang cedera dan berlumuran darah, menuju ke stor di sebelah tempat imam. Saya duduk di situ sehingga penyerang melarikan diri," katanya ketika ditemui semalam.

Walaupun bersyukur kerana terselamat dalam serangan itu, Nasir amat bersedih mengenangkan ramai jemaah termasuk Wan Abdullah yang menjadi korban serangan kejam itu.

Isteri Wan Abdullah, Yah Che Kob, 58, berkata ketika kejadian beliau berada di rumahnya, kira-kira 50 meter di hadapan masjid berkenaan.

"Secara tiba-tiba, saya terdengar bunyi tembakan bertalu-talu macam bertih goreng dari arah masjid. Saya terus berlindung di sebalik pintu rumah dan sejurus selepas itu, terdengar jeritan penduduk kampung menyatakan masjid diserang.

"Saya hanya mampu mendoakan keselamatan suami kerana saya tahu dia mengimamkan solat Isyak. Secara kebetulan anak lain keluar, jika tidak mereka juga berjemaah di masjid," katanya.

Yah berkata, jenazah suaminya hanya dapat dikeluarkan dari masjid itu kira-kira jam 7 pagi semalam.

"Serangan ini amat kejam. Mereka tergamak menyerang dan membunuh umat Islam yang sedang solat," katanya dengan nada sedih mengenangkan kematian suaminya yang sudah 15 tahun menjadi imam masjid itu.

Adik Wan Abdullah, juga seorang imam, Wan Ismail Wan Latif, 58, berkata selain abangnya, turut terkorban ialah lapan ahli kumpulan tabligh yang berkunjung ke masjid itu sejak tiga hari lalu.

Jenazah semua mangsa disemadikan dalam satu liang lahad di tanah perkuburan kampung itu kira-kira 11 pagi semalam dengan dihadiri kira-kira 2,000 penduduk termasuk kumpulan pelajar pondok sekitar Narathiwat.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam Narathiwat, Abdul Razak Ali, yang meninjau tempat kejadian pagi semalam, mengutuk serangan kejam itu.

"Serangan kejam ini didalangi pihak yang tidak mahu melihat keamanan dinikmati semua penduduk di selatan Thailand. Mereka yang berbuat begini sebenarnya mahu melihat selatan Thailand terus berada dalam pergolakan," katanya.

Tinjauan Berita Harian mendapati, dinding depan masjid dan cermin pintu turut mempunyai kesan peluru, dipercayai akibat tembakan yang tersasar, manakala sebahagian besar lantai dipenuhi darah jemaah yang terkorban. Kesan itu hanya dibersihkan kira-kira 2 petang semalam dengan sebuah lori tangki air yang dihantar pihak berkuasa tempatan.

Sumber:
http://www.bharian.com.my/


Renungan:

1- Betapa kita hati juga turut 'menangis' mengenangkan ibtila' (ujian) yang sedang menimpa saudara kita di Selatan Thailand. Saya pernah ke sana, dan hati saya menjadi sayu mendengar berita-berita sebegini. Ini adalah antara kejadian yang paling menyayatkan hati dan amat tidak menghormati masjid sebagai tempat ibadah.

2- Seorang ulamak pernah menyatakan, musibah dan ibtila' bentuknya hampir sama, tapi ibtila' adalah untuk orang yang beriman, dan akan menjadi sumber kemuliaan kepada mereka akhirnya. Manakala musibah pula untuk golongan yang fasiq dengan tujuan menghinakan. Semoga Allah tidak menguji kita dengan ujian yang tidak sanggup kita hadapi.


3- Betapa bersyukur kita dengan keamanan yang Allah kurniakan kepada kita. Ini adalah satu nikmat yang besar. Pastinya, Allah akan tanya kembali nikmat ini satu hari nanti!


4- Semoga Allah terima mereka yang terkorban dalam kejadian ini sebagai syuhada'. Lebih-lebih lagi jemaah yang terdiri daripada mereka yang sedang khuruj di Jalan Allah. Berita diatas memaklumkan, bahawa 8 orang antara yang terkorban ini adalah mereka yang sedang 'keluar di jalan Allah atas maksud islah dan dakwah'. Mereka telah korbankan diri, harta dan masa mereka di jalan Allah, hingga akhirnya mereka telah dikurniakan syahid di jalan-Nya. Semoga setiap titis darah merah mereka yang mengalir, adalah asbab kemuliaan mereka di sisi Allah, menjadi penyubur hidayah di tempat syahid mereka dan juga untuk seluruh alam. Sesungguhnya... ini adalah kematian yang amat dicemburui!


Oh Allah... Kasihanilah kami
!

6 comments:

rahba81 said...

As-salam..

Ya Allah..Engkau terima la pengorbanan mereka sebagaimana yg Engkau janji akan kelebihan bg mereka yg berjuang pd jlnMu..

Ameeen Ya Rabbal Alameen..

Gunawan Aziz said...

Allahumma aamin! Thumma aamin! Thumma aamin!

Fauzi Sabri said...

Moga syahidlah mereka itu semua. ameen

abu razeen said...

Kerajaan siam laknatullah tunggulah bala dari tuhan, bumimu takkan aman atas jenayah kepada umat Islam, siam perut hijau. Semua umat Islam mengutuk serangan tidak berperikemanusiaan ini

Anonymous said...

assalamualaikum?

berita surat khabar biasanya tidak lari dari kesilapan malahan fitnah terlebih banyak daripada kebenarannya. Justeru, ana ingin bertanya al-ustaz adakah ustaz percaya 100% berita tersebut adalah benar??? Sudah kah ustaz pernah bertanya sendiri kpd karkun2 thai ttg kes tsebut?Apakah betul atau tidak?

Ana sangsi dan teramat sangsi dgn kenyataan berita tsebut sebenarnya? sebab ana dah bertanya kpd karkun k'tan yg ada sahabatnya tahu cerita sebenarnya dan dapat juga pengesahan brita jugak drpd seorang ahbab kita daripada bangi.

limaza ustaz terus percaya dgn tulisan paper tsebut dan membuat ulasan sedangkan ianya ada kesilapan???

Anonymous said...

Jika benar beritanya, syahid begitu seharuslah dicemburui..Ya Allah jika kau beri syahid pada kami berilah kami syahid dengan niat yang benar..aaameen.

Blog Widget by LinkWithin