Pages

HAYYA 'ALAS-SOLAH!

KoWahida2u.Com

Sunday, August 23, 2009

3 Ramadhan 1430H...

Sudah tiga malam berlalu. Ramadhan kini bersama kita. Pagi kita, petang kita. Malam kita, siang kita. Sejak masuk Maghrib Jumaat lepas, semuanya sudah tidak sama lagi. Pintu-pintu syurga dibuka sepenuhnya. Pintu-pintu neraka ditutup. Penduduk langit bergembira. Malah, syurga yang sedia hebat, diperindahkan dan dihiaskan lagi bila munculnya Ramadhan. Segalanya tidak sama lagi. Satu rakaat dalam Ramadhan, sama sekali tidak sama dengan satu rakaat di luar Ramadhan. Satu 'Subhanallah' dalam Ramadhan, jauh sekali beza pahalanya dengan satu 'Subhanallah' di luar Ramadhan. Bezanya seperti jarak langit dengan bumi. Semoga Allah benar-benar beri taufik, agar kita dapat manfaatkan kunjungan Ramadhan ini untuk menjadi wadah, kita semakin mulia di sisi Allah!

Maulana Abdullah Yusuf Ali menyatakan, di dalam Al-Quran, ayat-ayat tentang Ramadhan dan ibadah puasa terhimpun di dalam ayat 183-188 Surah Al-Baqarah. Maknanya, jika kita ingin mengetahui apa yang Allah Taala nyatakan sendiri tentang Ramadhan, hendaklah kita rujuk kepada ayat-ayat tersebut. Itulah adab kita sebagai hamba, sentiasa melihat dan menelek, apa yang Allah mahu daripada kita. Cuba baca ayat-ayat suci 'tu. Kemudian tengok terjemahan, tengok tafsir. Insya Allah, akan jelas kepada kita, apa yang sepatutnya kita banyakkan dalam Ramadhan 'ni. Ada yang kita kena banyakkan. Ada yang kita kena kurangkan. Ada kita kena tinggalkan. Bila kita jalani Ramadhan, ikut program yang Allah 'dah susun, insya Allah, kita akan capai maksud Allah fardhukan ibadah puasa - yang juga merupakan salah satu Rukun Islam - dalam bulan Ramadhan ini. Imam At-Tobrani dalam At-Tafsir Al-Kabir menyatakan, program puasa Ramadhan ini telah disusun oleh Allah, supaya kita semua dapat menjadi golongan atqiyaa' (orang yang bertaqwa). Imam Al-Qurtubi pula menyatakan dalam tafsirnya, puasa itu adalah sebab kepada Taqwa, kerana ia mematikan syahwat-syahwat (yang tidak elok). Selain pahala, kita inginkan 'kesan' daripada puasa kita.

Rasanya, banyak 'dah yang telah ditulis dan diceramahkan tentang apa yang perlu dilakukan sepanjang bulan yang berkat ini. Senarai yang teratas sudah tentu berkaitan dengan ibadah Puasa itu sendiri. Untuk ibadah puasa, amat penting kita pelajari segala hukum hakamnya. Wajib sunatnya. Sah batalnya. Segala masail (masalah-masalah hukum-hakam) puasa perlu kita jaga. Seterusnya kita hiasilah sepanjang hari ibadah puasa kita itu dengan ibadah sahur, tilawah Al-Quran, tawajuh dan doa, zikrullah, sedekah, iktikaf dan memberikan makanan untuk iftar. Malamnya kita makmurkan dengan iktikaf, tarawih, tadarrus dan tahajud.

Cuma satu perkara, yang sangat perlu kita ingatkan, istimewanya dalam bulan Ramadhan ini, marilah kita berusaha untuk benar-benar jaga solat lima waktu kita. Saya tengok ramai yang begitu bersungguh-sungguh untuk tarawih. Bersesak-sesak. Ada yang buat 8 rakaat, ada yang 20 rakaat. Ada yang bukan setakat 20 rakaat, siap imam hafiz lagi. Maka penuhlah masjid dan surau waktu tarawih. Malah melimpah-limpah. Apa yang menghairankan, kenapa semasa Maghrib dan Subuh, surau yang sama, kariah yang sama; tetapi menjadi kosong tidak seperti semasa tarawih? Malah sesetengahnya, isyak dilepaskan daripada berjemaah, sekadar datang untuk bertarawih sahaja. Apa sudah jadi?

Adakah kita faham bahawa nilai tarawih berjemaah itu lebih tinggi nilainya di sisi Allah melebihi nilai Maghrib, Isyak dan Subuh berjemaah? Wallahi.. Demi Allah! Nilai dua rakaat solat Subuh berjemaah itu jauuuuuh lebih tinggi daripada 20 rakaat solat tarawih!! Lebih rugi lagi... satu solat fardhu yang kita lakukan dalam bulan Ramadhan, Allah gandakan ganjarannya seperti 70 kali kita bersolat fardhu di luar Ramadhan... Siapa yang sanggup solat sampai 70 kali???

Kita perlu faham, bila Allah letakkan pahala dan ganjaran yang tinggi kepada sesatu amalan, maka itu menunjukkan tahap suka dan redha Allah yang lebih besar kepada amalan tersebut. Bukankah kita beramal ini untuk 'menyukakan' Allah? Supaya Allah suka kepada kita. Bila Allah suka, maka Allah akan redha kepada kita? Jika demikian, kenapa kita tinggalkan atau remehkan perkara yang Allah suka?

Oh Allah.. Kasihanilah kami... rahmatilah kami.. berlemah-lembutlah dengan kelemahan kami!

3 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum Ustaz,
Saya salah seorang yang menghadiri ceramah ustaz di stats. department tempohari.
Saya mohon izin untuk copy paste tulisan ustaz ini untuk di e-melkan kepada suami saya. Terima kasih.

Gunawan Aziz said...

Assalamu 'alaikum,

Anon,

Terima kasih sudi hadir, dan terima kasih sudi panjang2kn tulisan saya. Jika ada sebarang manfaat daripadanya saya amat bersyukur.

Jazakillah...

Anonymous said...

Assalamu'alaikum wm wbt Murabbi,

Sesungguhnya amalmu itu satu jariah yang akan di balas kebaikan berganda InsyaAllah..

Blog Widget by LinkWithin